Les Kaduntukkeet

Kesäisin Lappi ja Ivalo täyttyy japanialaisista Nikon -turisteista, jotka aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä rynniessään kuvaamaan poroja, soita, mäntyjä ja koiranpaskakasoja täysin tiedostamatta muuta ympäristöä kuin sen mitä etsimen läpi näkevät. Parkkipaikat ovat täynnä saksalaisia budjettimatkailijoita, jotka paskantavat talojen pihoille ja keräävät roskansa mätäneviksi kasoiksi strategisiin paikkoihin. Heitä kestetään, koska he tuovat tänne sen leivän sen itsekirnutun voin alle.

Ikävä kyllä myös Lapin talvi on joidenkin mielestä eksoottinen. Ivaloon on virrannut jo jonkun aikaa ranskalaisten turistien ryhmiä. Heidän lyhyen visiittinsä ajan heidän tukikohtansa on Hotelli Ivalo. Sieltä nämä häiriköt tekevät täsmäiskuja keskustaan ja lähialueille.

Hotelli Ivalo merkitsee ranskalaiset punaisilla haalareilla, jotta paikalliset asukkaat osaavat jättää heidät omaan arvoonsa. Jotta ranskalaiset pääsisivät tarpeeksi nopeasti kylältä tuhlaamasta rahojaan takaisin Hotellin baariin, on heille vuokrattu modernit, 2000 -luvun aerodynaamisesti muotoillut überpotkurit. Idea on hyvä, mutta käytäntö haisee.

Keskiverto ranskalainen kuten kuka hyvänsä ihminen on aika avuton hallitsemaan überpotkuria ilman pitkää harjoitusjaksoa. Itse asiassa überpotkurin hallittavuus on aika tasainen nolla.

On keskivertoa kaoottisemman näköinen se punahaalareiden lauma, joka puskee potkureillaan hengästyneenä ja kuola valuen hiekoitettuja kävelyteitä. Miehiä kaatuu penkkoihin ja lapset itkevät. Naiset pelkäävät. Kylän pinnassa ei kannata kiihdyttää autoaan yli 20 kilometrin tuntinopeuteen, jos ei halua raaputtaa liiskaantunutta ranskalaista syyläristä.

Punahaalarit liikkuvat yleensä n. 5-10 yksilön laumoissa. Tänään minua kohtasi huono onni taas vaihteeksi.

Huomasin pienen punahaalaritokan potkuttelevan vastaan ja väistin tien toiselle puolelle. Katuja ei ollut hiekoitettu ja ranskanmaalaiset kulkivat pelottavan nopeasti ottaen huomioon potkureiden ohjausominaisuudet ja vilkkaahkon kello neljän liikenteen. Vastaani tuli toinen potkurilauma, mutta he pysähtyivät onnekseni nauramaan kuorossa Asuste Känsälän näyteikkunan valikoimalle juuri ennen kuin kohtasimme.

Kun pääsin KK-Marketin kohdalle, järkytyin. Suurin koskaan näkemäni ranskalaisparvi pyrähti potkureilleen kaupan parkkipaikalta. Parvi käsitti yli 20 punahaalaria. Ikäväkseni huomasin, että meillä oli sama matka ja joutuisimme ylittämään tien yhtä aikaa. Eihän siitä mitään tullut. Jouduin tasan keskelle laumaa. Puristuimme kaikki suojatielle. Yritin puikkelehtia potkureiden ja kiivaasti ääntelevien ranskalaisten välistä.

Tien keskellä on kahden kaistan välissä n. puolentoista metrin levyinen jakaja. Suojatie kulkee sen läpi, muodostaen keskelle tietä rauhallisen suvannon johon voi pysähtyä ja odottaa ylitysvuoroa. Ranskalaislauman kärkiyksilöt haistoivat ilmeisesti vaaran ja pysähtyivät äkkiä juuri siihen keskelle. Minäkin pysähdyin. Takanani tulevat ranskalaiset eivät kuitenkaan tajunneet tilannetta tai sitten heihin iski jonkinasteinen paniikki ja he jatkoivat vain potkuttelemistaan kunnes törmäsivät jalkoihini ja toisiin potkureihin.

Yritin taistella potkurikasan läpi tien toiselle puolelle, mutta hämmentyneet ranskalaiset eivät liikkuneet senttiäkään eteenpäin. Tässä vaiheessa ranskalasikeskittymä oli niin tiheä ja hermoni niin lopussa, että päätin käyttää kyynärpäätaktiikkaa ja mursin tieni ranskalaisten läpi. Lopulta edessäni oli enää kärjen kolme iäkästä naarasta, jotka olivat rakentaneet potkureistaan läpikulkuesteen. Sivuillamme ranskalasiurokset alkoivat puskea keskivallin lumikasan läpi toiselle kaistalle. Lopulta en enää jaksanut odottaa, vaan levitin iäkkäitä ranskalaisnaaraita hieman kovakuoraisesti. Toinen rouvista joihin jouduin kajoamaan katsoi minua vihaisesti punaisen hupun alta. Hymyilin hänelle ystävällisesti ja lausuin selvästi artikuloiden sanat:
-Vitun lutka.
Nainen piti sitä kai jonkinlaisena alkuasukkaan primitiivisenä anteeksipyyntönä ja nyökkäsi päätään.

Oloni keveni 10 tonnia sanojen lausumisen jälkeen ja hymyilin koko loppumatkan kotiin.

(Ei ääniä)
Loading...

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *